Västerbottenkex – Perfekt till kräftskivan!
Vad säger du om Västerbottenkex? Ett måste till kräftskivan säger jag!
I helgen som var, hade jag och Anders kräftskiva hemma hos oss och givetvis ville jag bjuda på något som gästerna aldrig testat tidigare. Jag hittade detta receptet i Birgitta Höglunds nya kokbok Birgitta Höglunds Bästa Grilltips. ¨
Först var planen att vi skulle testa att grilla kräftorna enl det receptet som Birgitta har i sin kokbok men eftersom vi hade 8 st hungriga barn på plats så fick vi helt enkelt hoppa över det. Kanske ska handla några kräftor till helgen istället.
Tyvärr hann jag inte med att ta kort, eller rättare sagt jag var en väluppfostrad värdinna helt enkelt.
Vi mumsade på västerbottenpaj, havskräftor och aioli – såå himla gott!
På kvällen när jag serverade de ostar jag hade köpt ställde jag fram de kex jag gjort. Alla blev väldigt nyfikna. Ni törs smaka sa jag och swish så var kexen slut. Hahah
Helt enkelt ett bra betyg!
Västerbottenkex
Ingredients
- 2 dl Riven Västerbottenost
- 1 dl Pumpakärnor
- 1/2 dl Sesamfrön
- !/2 dl Vatten
- 1 tsk Fiberhusk
- Flingsalt
Instructions
- Sätt ugnen på 225 grader
- Blanda pumpakärnor, sesamfrön och fiberhusk i en bunke.
- Rör ner den rivna osten oh vatten. Blanda väl med en elvisp.
- Låt smeten svälla i 10 minuter.
- Forma små bollar av smeten. Jag fick ihop 15 st bollar.
- Lägg på bakplåtspapper på plåten
- Lägg bollarna med ett mellanrum , de flyter ut en hel del.
- Grädda i ca 12-15 minuter
- Låt svalna på ett galler sedan.
- Passar perfekt till soppa, ostar eller som mellismacka.