Midsommar, sill och rotfruktsgratäng
Hej
Hoppas din midsommar blev super, själv hade vi det toppen. Vi dansade kring midsommarstången uppe på Björnekärrsvägen, det är ett område ovanför oss. Så vi tog cykeln och cyklade dit – super kul tyckte Vincent att det var. Det var alldeles lagom firande, inte uppsnofsat eller så utan alla kom som de var. Vissa hade picknick korgar med sig och andra handlade på plats.
De hade fiskdamm för barnen, vinlotteri för oss vuxna och sedan en lekplats precis bredvid så alla barn var upptagna med att leka efter dansen vilket gjorde att vi vuxna hann prata med varandra. Super!
Sedan efteråt blev det sill och lax lunch uppe hos våra vänner som bor i området. Givetvis fick jag åka hem och hämta min hemlagade sill. Wow säger jag bara – såå himla god.
Tyvärr blev det ingen snygg bild utan en bild från bunken jag blandade samman allt. Receptet är från min mamma, det enda jag gjort är att tagit bort sockret. Jag tycker inte att det behövs någon sötning utan att det blir perfekt utan.
Funkar kanon att koka rädisor i några minuter istället för potatis.
Vi körde potatis till, gravlax och varmrökt lax. Så himla gott!
Hann tyvärr inte ta kort på det, men nästa gång – jag lovar… ha ha ha
Till kvällen var vi bjudna bort till ett par andra vänner. Grillning stod på schemat – jag hade gjort en rotfruktsgratäng. Samma recept som Jansson fast lite annorlunda, hade läst i någon tidning att man kunde koka kålrabbin i grädde innan man gjorde själva gratängen. Sagt och gjort så gjorde vi detta. Jag kokade alla rotfrukter i grädde blandat med färskost smaksatt med vitlök.
Rotfruktsgratäng
Ingredients
- 1 stor kålrabbi
- 6 st palsternackor
- 6 st morötter
- 5 dl grädde
- 1 förpackning färskost Vitlök
- salt peppar
- riven ost
- 2 st vitlöksklyftor
Instructions
- Sätt ugnen på 170 – 180 grader
- skala och skiva kålrabbi, grov skala palsternackan och morötterna.
- Dela i stora bitar. Blanda samman grädde och färskost i en stor kastrull.
- Lägg sedan i vitlök, kålrabbi, palsternacka och morötter.
- Låt koka upp och sedan sänker du värmen och låter det sjuda i ca 15 min – sedan häller du över allt i en ugnssäker form.
- Strö den rivna osten över – lite lagom.
- Grädda sedan i ugnen i ca 1,5 h
- Blir gratängen bränd – lägg över ett lock/folielock
Sedan gjorde jag även en rödbetssallad med chevre – bara för att det är så himla gott.
Valde röda rödbetor och gula rödbetor. Lite kul tyckte jag – finns även polka färgade. Smaken är densamma.
Rödbetssallad
koka rödbetorna
Skala de när de har svalnat, samt dela de grovt.
Blanda sedan samman med chevre ost och olivolja, salt och pinjanötter. Vi hade inge sådant utan tog solrosfrön istället. Mums!
Smaklig måltid!