Laxtartar
24 januari 2025
Nyårsaftonens förrätt blev en riktig succé – vår laxtartar! Det här är en rätt som både känns lyxig och är enkel att förbereda. Perfekt när man vill bjuda på något speciellt utan att stressa i köket.
Vi finhackade färsk lax och blandade den med granatäppelkärnor för en söt och syrlig touch, chili som gav lite lagom hetta, och tunt skivad salladslök för en härligt fräsch crunch. För att göra det extra tillgängligt för alla, serverade vi tartaren tillsammans med hårt tunnbröd – perfekt för de som inte är vana laxtartar-ätare!
Det här är en förrätt som verkligen imponerar på gästerna och bjuder på både färg och smak. Ett fantastiskt sätt att börja en festlig kväll!
Laxtartar
Magiskt god laxtartar som är enkel att göra och passar både till förrätt eller som huvudrätt.
Förberedelser 20 minuter minuter
Tillagningstid 10 minuter minuter
Måltid Middag
Portioner 12
Utrustning
- Skärbräda
- Skål
- Kniv
Ingredienser
- 5-600 gram Laxbit utan skinn Välj Sushi Lax, benfri
- 1,5 dl Granatäpplekärnor Jag valde frysta
- 4 st Salladslök finhacka tunt
- 1 st Röd Chili finhacka tunt
- 5 tsk Sesamolja
- 5 msk Soja
- Sesamfrön Svarta/vita
Instruktioner
- Börja med att fin hacka laxen, dvs skär den i mindre bitar och lägg i en skål.
- Därefter häller du i sesamolja och soja, blanda samman och låt stå en stund.
- Finhacka den röda chilin och salladslöken tunt, plocka fram granatäpplekärnorna så att de hinner tina, om du köpt frysta som jag.
- Välj en tallrik, lägg upp en stor klick laxtartar, ta en nypa chili, granatäpplekärnor och salladslök för att strö över allt. Avsluta med att lägg på sesamfrön.
- Vill du kan du blanda allt i en och samma skål men jag tycker att det blir snyggare om du lägger på de andra på slutet. Vi hade även med en skriva tunnbröd då många inte ätit laxtartar tidigare men det är inget krav. Lika gott utan tunnbröd.
Föregående