Hemmagjord Kebab
Tänk att jag och Vincent, sonen, har gjort hemmagjord kebab för första gången. Det var inte så svårt som jag först trodde men tyvärr tar det lite långtid men med bra planering funkar allt!
Det var Vincent som kom på idén att vi skulle testa att göra hemmagjord kebab. Ja, varför inte blev min reaktion. Kan ju inte vara så himla svårt. Så jag bad han ta fram ett recept som såg gott ut och kunde funka. Tog inte mer än 5 minuter innan han kom till mig i köket med ett recept, via hans mobil.
Det är ett recept som han hade hittat hos Zeinas Kitchen. Det han missade att informera mig om var att det tog 3 timmar i ugnen innan det var klart. Tur att jag läst det innan vi satt igång i fredagskväll. Det fick bli lördagens projekt tänkte vi direkt.
Vi valde nötfärs och lammfärs som vi blandade tillsammans med alla kryddor. Det luktade ljuvligt här hemma med alla dofter. Även smaken på själva köttet var jättegott. Lite starkt tyckte Vincent, men det är nog pga svartpeppar. Det går att ha i mindre ifall man vill det, så det inte blir lika mycket sting i den.
Jag testade att hyvla kebab-köttet med en osthyvel. Funkade perfekt och blev tunna fina skivor men på slutet blev det så smuligt. Så jag gick över till att skära tunna skivor med en vass kniv. När jag värmde upp kebab-köttet så stekte jag det i olja lite lätt, så att kebab-köttet blev varmt.
Vincent åt pommes till sin kebab medan jag smörstekte vaxbönor, gjorde även en kebabsallad för att prova. Smakade jättegott, detta kommer jag garanterat göra om.
Hemgjord Kebab
Ingredienser
- 1 kg Finmalen färs av valfri sort jag blandar lika delar nöt- och lammfärs
- 1 st Gul lök kan bytas ut mot 2 msk lökpulver
- 1 msk Mald kumminpulver inte spiskummin, hittar du inte mald kummin kan du istället ha i sju kryddor
- 1 msk Vitlökspulver
- 2 msk Paprikapulver
- 2 msk Oregano
- 1 msk Svartpeppar halvera mängden om du inte vill ha hetta i köttet
- 1 msk Örtsalt/vegeta/allkrydda/salt välj en av sorterna
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 grader
- Blanda samman alla kryddort. Riv löken ifall du använder färsk och krama ur all vätska.
- Häll det över färsen och blanda samman väl
- Forma färsen till en avlång rulle och lägg i en stor plastfolie och täck rullen. Det blir lättare att forma rullen såhär. Rulla runt den, banka den försiktig på bordet för att få bort alla luftbubblor.
- Ställ sedan i kylen i ca 15 minuter.
- Ta ut rullen och försiktigt ta bort plasten från köttet. Rulla in rullen i två lager med folie, rulla änderna och vik dem nådåt så överflödigt fett kan rinna ur.
- Lägg på ett ugnsgaller på en plåt och ställ in den i ugnen. Glöm ej flikarna nedåt.
- Baka mitt i ugnen i 3 timmar.
- Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 min.
- Ta ut och öppna upp foliet en bit, släpp ut ånga och låt svalna. Linda om köttet i folie och låt kallna helt, gärna i kylen några timmar eller över natten.
- Skär ut tunna remsor med en vass kökskniv. Köttet kan vara lite rosa i mitten, det är ok för att skivorna ska stekas några minuter innan servering i olja.
- Skivorna kan frysas in och håller sig bra i 3 månader, behövs inte tinas upp innan de steks. Bara släng ner den rakt i en het stekpanna med olja och fräs några minuter