Ghee
Vad är Ghee? Det är smör eller klarifierat smör. Det kallas även för det flytande guldet läste jag någonstans.
Du kan använda ghee på samma sätt som smör, dvs till matlagning eller att ha i ditt fettkaffe. Det smakar lite nötigare. Vet inte riktigt hur jag ska förklara smaken men nöt är nog rätt ord. Ghee är fritt från protein, laktos och vatten, dvs en fetthalt på 100% (smör har en fetthalt på omkring 80%).
När du gjort Ghee kan du förvara det i rumstemperatur och hållbarheten blir väldigt lång om du har den i en lufttätt glasburk. Det är väldigt enkelt att göra egen Ghee även om det finns att köpa i vissa butiker eller online butiker. Jag gjorde Ghee i min Crock-Pot. Det går även att göra via en kastrull men man måste då passa det lite mer eftersom det bara ska sjuda.
Jag kommer att använda mitt Ghee till matlagning och till mitt fettkaffe, om jag inte har MCT-olja.
Ghee – Crock-Pot
Pernilla LantzEquipment
- Crock-Pot
Ingredienser
- 1 kg Smör, normalt saltat
Instruktioner
- Lägg ner smöret i din Crock-Pot och ställ in på SlowCooking, låg temperatur och ställ in tiden på 6h.
- När ditt Ghee är klart låter du det svalna lite.
- Ta bort de skum som bildats på toppen.
- Därefter tar du upp ditt Ghee med en slev. Ta inte upp det som hamnar i botten, det är proteinet.
- Nu har du allt ditt Ghee i en glasburk, lufttätt. Blir lite grumligt när det svalnar.
- Nu kan du använda ditt Ghee att steka i eller fritera i. Kanske ha i ditt kaffe 🙂