Västersjön

Fricampa vid Västersjön och ugnsrostade grönsaker i Omnia Ugn

Förra helgen körde jag och Anders ner för att fricampa vid Västersjön, som ligger precis utanför Hjärnarp. Det är ett otroligt fint ställa där man parkerar utmed sjön på olika små parkeringsfickor. Vi upptäckte att det är väldigt populärt för våra utländska besökare. Vi såg och mötte väldigt många husbilar, plåtisar och bilar med taktält från Tyskland och Belgien bland annat.

Vi båda blev väldigt förvånade över att det var så pass många som fricampade här från andra länder. Vår första fråga var, hur har de hittat detta ställe? Vi har fortfarande inte fått svar på just den frågan men gissar att det är någon app eller något forum som tipsat om denna sjö och vår allemansrätt.

Allemansrätt betyder att du utan bekymmer kan vistas i de flesta naturområden, även privatägd skog och mark. Tänk dock ledorden ”inte störa, inte förstöra”. Sveriges natur är öppen för alla tack vara allemansrätten och vi är ett land av få som har just detta, så visa respekt och förstör inget.

Magisk natur

Det är otroligt vackert här, lummig tall- bokskog som är helt magisk. Jag blir nästan mållös hur vackert det är. Vid bokskogen hittade vi en bäck som rinner nerför berget och att bara sitta där och lyssna, helt magiskt. Mindfullness på högnivå. Västersjön ligger 66 m över havet, på Hallandsåsens sydsluttning och tillhör Skåne. Västersjön är som en relik från istiden, en så kallad dödisgrop, ett isblock som låg kvar efter inlandsisens avsmältning. Coolt va!

Vad jag kan läsa mig till så är Västersjön även otroligt populärt bland fiskare. Västersjön har nämligen väldigt bra fiskestånd av både  gädda, gös, abborre, sutare, braxen och ål. Det krävs fiskekort och de har även regler gällande storleken på fisken. Den husbil som parkerade bredvid oss fiskade dock utan att lyckas få någon fisk i rätt storlek.

När vi är ute och campar brukar jag oftast göra ugnsrostade grönsaker som jag tillagar i vår Omnia Ugn. Jag fyller silikonformen med olika grönsaker och rotfrukter, lägger oftast i en lime för att få lite syra till grönsakerna, ringlar olivolja över allt med salt, peppar och timjan. Jag lovar Omnia Ugnen svalna medans vi sedan grillar köttet. Omnia Ugnen är verkligen superbra tycker jag. Det enda man behöver tänka på är att sänka gasolen när Omnia Ugnen kommit upp i värme för annars finns det risk att du bränner maten.

Västersjön

Ugnsrostade grönsaker Omnia Ugn

Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Course Middag
Servings 2

Equipment

  • Omnia Ugn
  • Silikonform till Omnia Ugn
  • Termometer
  • Skärbräda
  • Kniv

Ingredients
  

  • 2 st Morötter
  • 2 st Palsternackor
  • 2 st Röd Paprika
  • Några tomater
  • 1 st Lime
  • Salt, Peppar
  • Olivolja
  • Timjan

Instructions
 

  • Skölj och grovhacka önskade grönsaker. Jag använde mig utav de som står här ovanför men det går lika bra med vilka rotfrukter eller grönsaker som helst. Jag varierar hela tiden.
  • Lägg ner önskade grönsaker i din omnia ugn eller i silikonformen till Omnia ugnen. Jag lägger alltid i en lime som jag delar, gillar när det blir lite syra i grönsakerna. Vill man så kan man välja bort detta.
  • Ringla över olivolja samt önskade kryddor.
  • Därefter placerar du din Omnia Ugn på din gasolgrill.
  • Har du en termometer ser du när värmen kommer upp i temp. Vid 150 grader så sänker jag värmen till låg låga och därefter tar jag tiden. Ca 20-30 minuter beroende på hur mycket du har.
  • Känn gärna med en potatissticka i rotfrukterna för att se ifall de är klara.
  • Ta av din Omnia Ugna och låt svalna en stund medans du grillar ditt kött.
  • Klart att servera!
Pernilla Lantz signatur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.