Älgskavsgryta med blomkålsris
17 februari 2022
Alltså wow säger jag bara, älgskavsgryta med blomkålsris magiskt gott. Det var förra helgen som vi bjöd Linda och Ingvar på Älgskavsgryta och vi alla åt tills vi kroknade, så himla gott var det. Har du ätit älgskavsgryta tidigare?
Anders chef Anti ringde oss för en tid sedan då han hade älgkött till övers. Vem har det tänker jag?? men det var tur för oss för vi älskar älgkött. Anti frys var full, så han hade ingen mer plats för älgkött så vi fick köpa en stor låda av honom med älgfärs, älgskav, Innanlår älg, salami på älg mm.
Det är så himla lyxigt att ha älg hemma i frysen måste jag nog erkänna. Det är så himla gott. Har du testat att göra hamburgare på älgfärs? magiskt gott blir det, kan jag lova.
Men idag tänkte jag dela med mig utav den älgskavsgrytan som vi gjorde förra helgen. Låt den gärna så och småputtra länge, för den blir godare ju längre den står. Precis som allt annat 😉
Älgskavsgryta
Pernilla LantzÄlg är så himla gott och även detta 🙂
Förberedelser 5 minuter minuter
Tillagningstid 30 minuter minuter
Total tid 35 minuter minuter
Måltid Middag
Kök Sverige
Portioner 4
Kalorier 1 kcal
Equipment
- Kastrull
- Stekpanna
Ingredienser
- 500 gram Älgskav
- 5-6 dl Grädde
- 200 gram Färskost Använder jag för att tjocka såsen med.
- Salt, peppar
- 2-3 msk Kalvfond
- En skvätt soja (glutenfri)
Instruktioner
- Jag började med såsen, gjorde den i en stor gryta.
- Blandade samman allt och lät färskosten smälta ner i gräddsåsen.
- Därefter smörstekte jag älgskaven i rikligt med smör och hade på salt och peppar.
- Häll sedan ner älgskaven i gräddsåsen och låt stå och små puttra i ca 20-30 minuter så att allt får gotta till sig.
- Servera tillsammans med blomkålsris eller blomkålsmos.
- Smaklig måltid!
Keyword Älg, Kött
Blomkålsris
Pernilla LantzPerfekt istället för ris!
Förberedelser 5 minuter minuter
Tillagningstid 6 minuter minuter
Total tid 11 minuter minuter
Måltid Tillbehör
Kök Sverige
Portioner 4
Kalorier 1 kcal
Equipment
- Rivjärn
- Stekpanna
Ingredienser
- 1 st Stort Blomkålshuvud Ta fler ifall ni är många
- Salt, peppar
- Smör
Instruktioner
- Börja med att riva blomkålshuvudet direkt i stekpannan.
- Riv allt, inkl stammen
- Ställ stekpannan på plattan och lägg ner en väldigt stor klick smör.
- Tänk på att röra runt hela tiden så att blomkålsriset inte bränns.
- Sänk värmen och låt små puttra på 1:an tills det är klart att servera.Glöm inte salt och peppar.
- Du kan även ha i persilja ifall du vill det eller gurkmeja, så blir riset gult och kallas då för guldris.
Keyword Tillbehör
Föregående
Sportlov och slalom i Romme Alpin
Nyare